Durum – inte så dumt…

mars 12, 2011
Av MJ
Durum – inte så dumt…

Häromdan köpte vi ett jättegott durumbröd med ett fantastiskt gult inkråm av Dan på Järna Vedugnsbageri. ”Ett sånt vill jag baka!” tänkte jag och började mecka. Färgen har jag inte fått till – de durummjöler som jag hittils hittat har varit rätt bleka. Och vilken skillnad det är på olika märken. Hittills har jag...
Läs mer »

Surdeg del 4 – Sesamdinkelform

januari 25, 2010
Av MJ
Surdeg del 4 – Sesamdinkelform

Det här är vårt standardbröd till frukost-toast. Jag bakar en rejäl omgång, där varje sats precis ryms i en Kenwood Major med typ 5-litersskål. Man kan definitvt göra mindre satser – fram med miniräknaren. Dag 1. Fördeg. 425 g vetesurdeg 750 g vatten (ca 25°) 1125 g Saltå Vete (special om du har). Andra...
Läs mer »

Surdeg del 3 – Axala stor och sur.

januari 25, 2010
Av MJ

Se till att ha nymatade, pigga surdegar när du bakar det här brödet – utan jäst. (Man kan fuska med 5-7 g jäst om man vill). 200 g vetesur200 g rågsur500 g vatten300 g Saltå Kvarn dinkelsikt500 g Saltå Kvarn vetemjöl (gärna special-vete)25 g mörk brödsirap15 g nyponmjöl (finns i hälsokosthyllan)20 g finkorningt havssalt...
Läs mer »

Surdeg – del 2. Att hålla den vid liv.

januari 25, 2010
Av MJ
Surdeg – del 2. Att hålla den vid liv.

En färdig surdeg ska bo i kylen. Där klarar den sig utan problem i en vecka. Sen börjar den blir lite smårisig, men den dör inte så lätt. Vill man ha pigga surdegar bör man friska upp (mata) dem varje vecka. Så här gör man: Ta en klick, ca 50 g surdeg och släng...
Läs mer »

Surdeg – del 1. Hur man startar.

januari 17, 2010
Av MJ
Surdeg – del 1. Hur man startar.

Det finns lite olika skolor som har olika sätt att starta surdegar. Den här metoden har funkat bra för mig. Jag har använt Saltås ekologiska mjöler, det lär vara lättare att kickstarta en surdeg om man har ekologiska mjöler; och Saltås är nog extra bra för dom innehåller mycket skaldelar – där man hittar...
Läs mer »

Kardemummabullar på dinkel

mars 4, 2009
Av MJ

Vi bakade väligt goda bullar senast. Först efteråt kom jag på varför dom var speciellt goda – jag hade ju tagit dinkelsikt i dom. Receptet byggde på Jan Heeds vetedeg. Fördeg/raskdeg 700 g mjöl, dinkel, siktad 25 gram socker 75 gram jäst 500 gram fet mjölk. Lös jästen i mjölken, som kan vara runt...
Läs mer »