Surdeg – del 2. Att hålla den vid liv.

januari 25, 2010
Av MJ

En färdig surdeg ska bo i kylen. Där klarar den sig utan problem i en vecka. Sen börjar den blir lite smårisig, men den dör inte så lätt. Vill man ha pigga surdegar bör man friska upp (mata) dem varje vecka. Så här gör man:

Ta en klick, ca 50 g surdeg och släng resten av degen. Mata den med 200 g ljummet vatten och 200 g vetemjöl / 150 g rågmjöl (samma mjöl som du startat degen med såklart). Rör om ordentligt och låt stå i rumstemp tills den bubblat till ungefär dubbel storlek (rågsurdeg lite mindre).

Istället för att ta en klick surdeg, prova att starta med torkad surdeg och mata den. Eventuellt kan du behöva mata den två gånger för att få fart på den.

Baka av degen eller ställ in i kylen.

Tags:

Denna artikel går ej att kommentera.