Surdeg – del 1. Hur man startar.

januari 17, 2010
Av MJ

Det finns lite olika skolor som har olika sätt att starta surdegar. Den här metoden har funkat bra för mig. Jag har använt Saltås ekologiska mjöler, det lär vara lättare att kickstarta en surdeg om man har ekologiska mjöler; och Saltås är nog extra bra för dom innehåller mycket skaldelar – där man hittar de små bakterierna som man vill åt!

Blanda 100 g vatten , ca 35° med 200 g mjöl (grovt råg eller vete [om du inte tar saltåmjöl, prova gärna med graham]) och 100 g rårivet äpple (skalet får gärna slinka med om det är ekologiskt). Häll i en burk med lock som rymmer ca 4 gånger mer deg.

Ställ burken varmt, 25-30 grader är perfekt. Under 20-22 är det svårt att få igång surdegen. Ovanpå värmepannan, kylen, espressomaskinen etc är bra ställen. Rör i burken 2 ggr varje dag.

Mata degen med 100 g vatten (35°) och 100 gram mjöl varje dag, dvs rör ner nytt mjöl och vatten i degen.

Efter 3-4 dagar ska degen börjat bubbla rätt ordentligt. Vetesur ska inom 24 timmar (efter matning) ungefär dubblera sin volym och bli som fluffig, bubblig våffelsmet – då är den klar. Rågsur blir ca 1,5 ggr sin volym och blir som en bubblig, men ganska fast mousse. När väl en surdeg har är mogen och har slutat bubbla – ska den genast in i kylen, annars kan den dö ganska snabbt.

Tags:

Denna artikel går ej att kommentera.